Descoperire importantă în România: ce au găsit arheologii în situl arheologic de la Chișoda-Livezi, din județul Timiș

de: Ozana Mazilu
21 04. 2023

O descoperire arheologică importantă s-a făcut de către arheologii din cadrul Secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului. Aceștia au descoperit vestigii din trei perioade istorice, în urma cercetărilor efectuate în situl arheologic de la Chișoda-Livezi, județul Timiș.

Sursa: pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului

Astfel, cercetarea preventivă efectuată la Chișoda-Livezi a scos la iveală vestigii din trei perioade istorice: epoca modernă, mijlocul mileniului I p.Chr. și perioada de final a epocii neolitice, conform unui comunicat de presă al Muzeului Național al Banatului. De departe, cea mai spectaculoasă descoperire aparține epocii neolitice, perioadă în care a fost investigată periferia așezării, datată între 5000-4800 a.Chr., spun arheologii.

Descoperire arheologică în județul Timiș

„Pentru a marca Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Arheologice, vă prezentăm rezultatele cercetărilor efectuate în situl arheologic de la Chișoda-Livezi de către colegii din Secția de Arheologie. Cercetarea preventivă a scos la iveală vestigii din trei perioade istorice: epoca modernă, mijlocul mileniului I p.Chr. și perioada de final a epocii neolitice. Cea mai spectaculoasă descoperire aparține epocii neolitice, perioadă în care a fost investigată periferia așezării, datată între 5000-4800 a.Chr”, se arată pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Național al Banatului.

Sursa: pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului

De asemenea, în cadrul aceleiași postări, se specifică faptul că, în cadrul cercetărilor, au fost descoperite șase șanțuri ce delimitau habitatul comunității în diferite etape ale evoluției sale, dar și locuințe, gropi menajere sau de extracție a lutului, puțuri și chiar morminte. Descoperirile au oferit o multitudine de informații cu privire la modul de organizare, îndeletnicirile de zi cu zi, dar și preocupările spirituale ale comunităților neolitice din Banat, conform anunțului muzeului.

Sursa: pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului are misiunea să cerceteze, conserve și restaureze bunurile culturale, materiale şi imateriale, din Banatul istoric, să evidențieze, accesibilizeze și disemineze informația științifică cu scopul educării şi recreerii publicului. Prin activitatea sa, Muzeul Banatului contribuie la cunoaşterea şi promovarea mărturiilor materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţii umane şi mediului înconjurător din zona de Vest a României şi din regiunile învecinate.

Muzeul Banatului se va afirma ca un muzeu de importanță națională, aducându-și contribuția la dezvoltarea și consolidarea identității locale şi regionale în context național şi internaţional, constituind, prin excelență în activitatea muzeală complexă, un reper cultural în zona de Vest.

Constituirea în 1872 a Societății de Istorie și Arheologie din Banat marchează începuturile Muzeului Banatului. Printre scopurile de atunci ale Societății consemnăm cercetarea trecutului istoric, înființarea unui muzeu de istorie și arheologie și inițierea unor săpături arheologice.

Primele obiecte muzeale provin din donații, descoperiri arheologice întâmplătoare și achiziții. Se cuvine să amintim marea donație de antichități din 1873 a generalului Anton Scudier constând în mai multe monumente epigrafice și sculpturale romane și feudale, provenind de la Titel (astăzi Iugoslavia). Monumente romane au fost aduse și din Banat (Caransebeș, Orșova etc.). De-a lungul timpului, în patrimoniul muzeului au intrat, prin donații sau achiziții, colecții valoroase: Ormós, Pongracz, Cesnola etc.

În 1877 are loc deschiderea oficială a muzeului pentru public. Numărul pieselor arheologice crește an de an; acest proces ia o mai mare amploare o dată cu declanșarea unor săpături arheologice sistematice (1893), ajungându-se în 1916 la peste 17.000 de obiecte. Revigorarea cercetărilor arheologice se petrece abia după al doilea război mondial, în special în anii ’60, prin săpăturile întreprinse de specialiștii Muzeului Banatului. Menționăm cercetările de la Tibiscum, Cruceni, Bobda, Hodoni, Parța, Remetea Mare, Foeni. Astfel, numărul de obiecte arheologice a crescut vertiginos, ajungând în prezent la peste 350.000, incluzând piese din paleolitic până în epoca modernă, provenind în special din situri de pe teritoriul Banatului. În ultimii ani, temele de cercetare ale arheologilor secției de istorie vizează cu precădere probleme majore ale neoliticului, epocii bronzului, epocii fierului și ale celei romane, ale epocii migrațiilor și epocii medievale timpurii. O parte din obiectele muzeale ale colecțiilor sunt prezentate în cadrul unor expoziții permanente (găzduite în 19 săli ale muzeului).

Sursa: pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului